Tyynyn ja Liinan tarina

Idea Tyynylle ja Liinalle syntyi sattumusten kautta.

Ennen Tyynyn ja Liinan perustamisesta, olen pitkään haaveillut toisenlaisesta yrityksestä; omasta pienestä hotellista. Hotellisuunnitelmia varten tein vuosia sitten lukemattomia tuotevertailuita, hintavertailuita ja muutoinkin perehdyin erilaisiin materiaaleihin ja sitä kautta eksyin ekologisten materiaalien ja valmistustapojen maailmaan.

Marraskuussa 2011 olin ensimmäistä kertaa oppinut luomupuuvillasta, sen hyödyistä ja GOTS-sertifikaatista, mikä tuolloin oli Suomessa vielä lähes tuntematon järjestö. Olin häkeltynyt ja hämmentynyt siitä, ettei Suomesta tuolloin saanut GOTS-sertifioituja (tai minkäänlaisia luomupuuvillaisia) lakanoita, muutoin kuin vauvan vaatteina tai vauvan sänkyyn sopivina lakanoina. Briteistä olin löytänyt sopivanoloisen valmistajan hotellilakanoille – Fou Furnishings. Heidän arvonsa ja ajatusmaailmansa tuntui olevan juuri sitä, mitä olin etsinyt. Tarkoituksenani oli tuolloin tilata kaikki hotelliini tarvittavat lakanat ja pyyhkeet heiltä.

Hotellisuunnitelmat eivät tuolloin toteutuneetkaan ja jatkoin haaveilua ekohotellista ja luomupuuvillaisten tuotteiden etsintää Suomessa. Kului vuosia taas ja 2016 olin uudestaan tilanteessa, että hotellisuunnitelmat olivat lähellä toteutua ja muistin Fou Furnishingsin. Olin toki kysellyt Suomessakin tarjouksia ja tehnyt tiedusteluja Finlaysonille, olisiko heillä GOTS-tuotteita tarjolla, mutta tuloksetta. Olin myös vienyt haaveeni ekologisista tuotteista pidemmälle ja päättänyt, että haluan ekologisesti valmistetut patjat hotelliin. Tätä tarkoitusta varten olin löytänyt ja ihastunut Naturalmat-yritykseen, myöskin Briteistä. Naturalmat valmistaa patjansa mm. luomupuuvillasta, luomuvillasta, kierrätetyistä tekstiileistä tai farkkujen valmistuksen sivuotuotteena syntyvästä denim-jämäpaloista. Naturalmat on pieni etelä-devonilainen perheyritys, joka valmistaa kaikki patjansa edelleen käsityönä. Hinta siitä huolimatta oli lähes sama kuin huonekaluliikkeiden ei-ekologisilla patjoilla täällä! Mikä ihana ajatus, että kunnon muhkea joustinpatjakin voi olla ekologinen!

Hotelli-ideaan tuli jälleen viivästystä ja eniten huomasin harmistuvani siitä, etten pääse tekemään yhteistyötä näiden ihanien brittiläisten yritysten kanssa. 2017 päätin lähestyä Fou Furnishingsin omistajaa Stephanieta uudella ideallani. Perustaisin verkkokaupan ja alkaisin jälleenmyydä heidän tuotteitansa Suomessa. Stephanie innoistui tästä ideasta ja on toiminut mentorinani monissa käänteissä näiden vuosien aikana. Stephanien avulla minun oli mahdollista valmistuttaa heidän mallistonsa mukaisia tuotteita suomalaisissa standardikoissa. Aloitin ensi alkuun Lucia- ja Shabby Chic-malleilla ja vitivalkoisilla Reilun kaupan pyyhkeillä kahdessa koossa. 

Oli alusta asti selvää, että haluan osallistua erilaisille myyjäisille ja ensimmäiset joulumyyjäiset koittivat kohdalle Hämeenlinnan Eleania-areenalla vain pari kuukautta verkkokaupan avaamisen jälkeen (artikkelikuva on juurikin näistä ensimmäisistä myyjäisistä). Nautin suunnattomasti myyjäispäivistä, ihmisten kanssa juttelusta ja tuotteideni esittelystä. Joka vuosi myjäiset ovat olleen omanlaisensa tapahtuma, joka vuosi olen oppinut uutta ja tuotevalikoimanikin on kasvanut joka vuosi useilla tuotteilla. On puhtaasti joulumyyjäisten 2018 kiittäminen siitä, että päätin ottaa pellavalakanat valikoimaani. Tarpeeksi moni asiakas kun pyytää samaa, on parasta kuunnella ja toteuttaa pyynnöt.

Pellavalakanat olivat ensimmäinen Tyynyn ja Liinan omalla nimellä toteutettu lakanasarja ja ilman Fou Furnishingsiä. Stephanie yritti löytää sopivia valmistajia, mutta pellavatuotteet eivät ole Briteissä yhtä suosittuja kuin Suomessa. Olin kuitenkin onnekas löytäessäni sopivan lakananvalmistajan Virosta ja pellavalakanoiden suosio tämän vuoden aikana on kerta toisensa jälkeen yllättänyt minut! Toiveissani on joskus lisätä peitot, tyynyt ja patjat valikoimaan myös. Toistaiseksi tämä saa vielä odottaa, sillä Tyyny ja Liina toimii kotoani käsin eli niin paljon kuin haluaisin varastoida mallikappaleita patjoista, ei tila vielä anna myöten sille.

Hotelli edelleen odottaa valmistumistaan, mutta ehkä jonain vuonna ekohotellini muuttuu todeksi! Tämän jälkeen Tyynyn ja Liinan tarina kehittyisi entisestään, kun saisin hotelliin käyttöön luomupuuvillaiset tai pellavaiset lakanat, pyyhkeet, peitot, tyynyt, patjat, petauspatjat, verhot jne jne. Lista on loputon! 🙂

Kiitos kun jaksoit lukea koko pitkän tarinani, tapaamisiin verkkokaupan puolella tai myyjäisissä!

t. Erika