Mitä tarkoittaa GOTS?

Minä haluan tehdä oman osuuteni paremman maailman puolesta. Siksi kaikilla tuotteilla on GOTS-sertifikaatti. Minulle on tärkeää tietää, että myymäni ja käyttämäni lakanat ja pyyhkeet on tehty olosuhteissa, missä tekijöillä on hyvä olla.

GOTS-organisaatio koostuu useista kansainvälisistä järjestöistä ja sen tehtävä on valvoa mm. tekstiilituotannon ekologisuutta ja ihmisoikeusasioita koko tuotantoketjun ajalta. GOTS-sertifikaatin saavat tuotteet, joiden tuotanto on valvottua puuvillan viljelystä lopputuotteiden valmistukseen asti. GOTS-sertifikaatti edellyttää, ettei puuvillan viljelyssä käytetä haitallisia tuholaistorjunta-aineita tai tekstiilituotannossa haitallisia kemikaaleja. Luomupuuvillan viljely myös käyttää vähemmän vettä kuin tavallisen puuvillan, millä on iso merkitys niillä alueilla missä puuvillaa viljellään.

Yksi tärkeimmistä GOTS-organisaation tehtävistä on valvoa, ettei missään vaiheessa tuotantoketjua käytetä lapsi- tai pakkotyövoimaa ja että viljelijöille ja työntekijöille maksetaan asianmukainen palkka työstä. Tämän seurauksena viljelijöiden lapsilla on mahdollisuus koulutukseen, kun heidän ei tarvitse työskennellä puuvillapelloilla ja viljelijällä on varaa antaa lastensa käydä koulua, kun hän itse saa oikeudenmukaisen korvauksen työstänsä. Sama koskeen tekstiilialan työntekijöitä ja heidän perheitänsä. Lapsityövoiman käytön ehkäisyn lisäksi on tärkeää, etteivät työntekijät altistuisi haitallisille kemikaaleille ja siten vaarantaisi omaa terveyttään.

Lisää tietoa aiheesta GOTS:in verkkosivuilta: www.global-standard.org